N-am liniște cât în politică se face auzit cine strigă mai tare

Cum putem crește o țară fără un mediu politic bine crescut?

Președintele trebuie să garanteeze transformarea mediului politic într-unul sănătos și rezonabil. Iată care e realitatea pe care vrem să o schimbăm:

ZGOMOT. Societatea este dominată de urlet, de bruiaj, de discuții în contradictoriu și pe ton ridicat, de negare a oricăror lucruri pozitive și de contestare a rezultatelor.

CONFLICT. Este singurul lucru care pare că-i motivează pe majoritatea oamenilor politici. Conflictul domină peisajul media și se imprimă treptat și în rândul societății. Oamenii obișnuiți sunt marcați de conflict și, la rândul lor, fie devin conflictuali, fie abandonează orice interes pentru viața publică.

DEZBINARE. Timp de 15 ani am asistat la punerea în scenă a războiului român-român: tinerii au fost ostilizati împotriva vârstnicilor, întreprinzătorii au fost învățați să se dezică de bugetari și orășenii să-i disprețuiască pe cei de la țară.

URA. Ultimii doi președinți au încercat să programeze diverse grupuri sociale să se urască reciproc, să se deteste și să-și conteste meritele ori drepturile, adesea chiar și dreptul de a exista în aceeași societate.

BLOCAJ. Ura recirculată și conflictualitatea mențin societatea într-un blocaj care îi împiedică dezvoltarea la adevăratul potențial. Fiecare instituție e programată să blocheze alte instituții, anulând astfel construcția pozitivă de care are nevoie țara.

POLARIZARE. România se dezvoltă inegal inclusiv pentru că nu a existat, la nivelul președintelui, viziunea de a stimula dezvoltarea unitară, de a direcționa oportunități către zonele defavorizate de a susține nevoia unei solidarități naționale bazată pe distribuția corectă a avuției publice.

COMPLEX DE INFERIORITATE. Românilor li s-a spus —în special în acești 15 ani — că sunt slabi, mai puțin importanți, mai puțin performanți, că sunt ultimii, că sunt codași.

Demnitatea trebuie redată românilor. Românii sunt europeni, trebuie să devină conștienți de asta.

Distribuie:

error: