N-am liniște cât încă sunt destui deasupra legii!

Tema justiţiei este esenţială pentru societatea românească. Pentru că încrederea cetăţenilor în instituţiile statului se sprijină pe autoritatea acestor instituții, nu pe puterea pe care ele o au.

Care este rolul Președintelui în justiție? Președintele trebuie să întărească lupta împotriva corupției. Nimeni nu poate fi deasupra legii! Într-un stat , nimeni nu este mai presus de lege, iar legea este egală pentru toți!

Nicio infracțiune nu trebuie să rămână nepedepsită. Lupta anti-corupție trebuie continuată și consolidată pentru că ea, corupția, este o sursă majoră de sărăcie, e cauza proastei funcționari a instituțiilor statului și un izvor de servicii publice deficitare.

Statul trebuie întărit pentru că Statul protejează cetățeanul cu toate drepturile și libertățile sale. Pentru nimic în lume nu trebuie să mai tolerăm implicarea politicului în procesul de justiție!

Justiția, însă, nu este doar despre marea corupție. Justiția trebuie să funcționeze mai bine și în privința sutelor de mii de procese în care sunt implicați cetățeni obișnuiți.

Dar dreptatea este o valoare care trece dincolo de domeniul justiției. Dreptatea trebuie să fie prezentă în toate domeniile vieții sociale: dreptate față de cetățenii cei mai loviți de inechitățile economice, de accesul diferențiat la educație sau servicii de sănătate; dreptate în relația stat-privat; dreptate în modul în care ne protejăm și valorificăm resursele naturale sau activele strategice ale statului în folosul exclusiv al cetățeanului român.

Statul trebuie să devină, mai mult ca oricând, partenerul cetățeanului. Statul și cetățeanul sunt actorii principali ai procesului democratic.

Un stat puternic nu poate există fără un cetățean liber, care se bucură de toate drepturile, libertățile și garanțiile constituționale, iar democrația nu poate fi una funcțională fără un stat și un cetățean egali în drepturi și obligații. Statul trebuie să-și recâștige încrederea și respectul cetățenilor prin felul în care funcționează instituțiile sale și prin modul în care servesc interesul public.

Distribuie:

error: